#02

Bulan hadapan, genaplah a year aku dan Jerry tinggal bersama. From stranger to kawan gaduh, I must say marriage life is funny. Hari ni, kau peluk suami kau yang tak mandi, esoknya kau mengamuk marahkan suami kau sebab masak nasi goreng manis. Yang tak kahwin lagi, sepatutnya bersyukur. Hidup bujang, berbakti dengan keluarga sendiri. Dah kahwin ni, asyik balik rumah pandang orang yang sama. But you know what, terpisah sehari dua hari dah boleh buat rindu gelagat kawan serumah yang kadangkala maha annoying. 

Truth be told, Jerry is not an annoying housemate. As in fact, dia yang rasa terannoy oleh aku. Bila marah, hal dua tiga tahun lepas aku sembur. Bila marah, tak ingat dunia, tak ingat Tuhan. Few people around me knew me so well, that they dare not say anything to not get me mad. 

Maybe I surround myself with negativity and bad vibes. Jerry cakap, mesti terbawa-bawa dari cerita FB. Ah, I couldn't deny. I read less nowadays, and I somewhat envy him for reading at night after I fell asleep. How did he disciplined himself? How did he managed to social less in social network? Dalam sebulan belum tentu FB dia buka, kalau ig, asyik tengok video lawak hambar lepas tu download send ke bini walaupun I didn't find it to be funny at all. Oh, people know how much he loves cat, to not adopt one. (We're living in a mean world where one does not permitted to adopt cat). And when things get rough, he sends cat funny videos just to cheer me up. 

He's a good man, sebab dia akan bangun dari kerusi dan kentut jauh-jauh if he wishes to kentut. He knows, I'm gonna get mad and it will take him hours to explain the chronology of his kentut. Sebenarnya, I don't have proper definition of good sebab bila marah, aku selalu cakap dia tak bagus padahal dia punyalah sabar sampaikan the whole family aku sayangkan dia for being so penyabar to their anak-kakak-adik yang pemarah ni. Sebenarnya, aku rasa perempuan-perempuan yang tolak atau kecewakan Jerry ni dulu dah rugi besar. Sebab, in marriage, you don't need good looks, suami badan sasa, suami yang romantic, suami yang asyik bawa kau makan sedap hari-hari. No, those do not matter. 

Yang penting, pasangan yang penyabar, yang terima buruk kau tengah marah, pasangan yang tak pernah cakap kasar walaupun kau dah habis mengamuk macam orang gila. Dan, to make things fair, he's lucky as well for having me as his wife. (Sorry terangkuh sikit). Because I am independent, pandai dan rajin masak, selalu buat his facial treatment, his number one fashion and financial advisor, and of course a supportive wife yang kadangkala bangun 3 pagi temankan dia tengok Arsenal match (walaupun kalah). Mungkin, comel juga walaupun hidung besar. 

Rezeki tahun ni pula agak baik, mungkin sebab bak kata ustaz FB, kalau senangkan hati bini, mesti rezeki melimpah ruah. Well, true lah. Kau asyik buat bini kau marah, mood jadi tak baik, dan kau pun malas nak kerja. Bila malas kerja, mana nak cari duit? Aku fikir secara logik, please.

So love, kahwin dan carilah lelaki yang penyabar. (Asalkan jangan cari Jerry). Dan, masa bercinta, bertunang sangatlah berbeza dengan waktu dah kahwin ni. Because both of you have aged, and you take so many things into consideration sebelum buat benda bodoh. And you'll see how much your partner loves you in the morning, bila he kisses you on the forehead for no reason despite your funny and ugly looks and muka serabai. He does not care how much you weigh, nor your outfits no longer suit you, all he cares is to put a bright smile on your face, every single day. Macam fairytale, tapi bukan fairytale sebab good moments do not last. But as for now, let's enjoy littlest things in life. Seperti ketawa bersama, misalnya.

Until then, loves.

No comments: